Virtual Science On a Sphere Users Collaborative Network Workshop

TUESDAY - AUGUST 30, 2022

| 1:00 PM ET | Walaama Damaala | | | | | |
|--------------|--|---|--|--|--|--|
| 1.00 PIVI EI | Welcome Remarks (10 minutes) | Dr. Carrie McDougall, Senior Program Manager, NOAA's Office of Education | | | | |
| 1:10 PM | Keynote: Welcoming Remarks (20 minutes) | Dr. Stephen Volz, NOAA, Assistant Administrator for Satellite and Information Services | | | | |
| 1:30 PM | Updates on the SOS Program (50 minutes) | SOS Team | | | | |
| 2:20 PM | BREAK (2:20 - 2:30 PM) | | | | | |
| 2:30 PM | Introduction to Lightning Talks (10 minutes) | | | | | |
| | | Big Blue Marble from Geostationary Orbit | | | | |
| | Lightning Talks | 120 Years of Earthquakes and Their Tsunamis | | | | |
| | (40 minutes) | A Regional Understanding of the Anthropocene Music And SOS | | | | |
| | | Lightning Talks Q & A (10 minutes) | | | | |
| 3:10 PM | BREAK (3:10 - 3:20 PM) | | | | | |
| 3:20 PM | | | | | | |
| | Making a Map and Learning Cartography using QGIS (40 minutes) | Connecting Spaces: Integrating Climate Solutions through Storytelling (40 minutes) | Innovating Methods To Bring Real- time Data To Life (40 minutes) | Hardware, Maintenance, and Support with Alex (40 minutes) | | |
| 4:00 PM | BREAK (4:00 - 4:10 PM) | | | | | |
| 4:10 PM | Extend your SOS presentation with local storytelling using free web applications (20 minutes) | Ocean and Climate Subject Matter Experts Available for Your Institution (20 minutes) | The Creation of the Pandemic and Air Quality Live Program (20 minutes) | Moving PIPS: Tracking Breton the Great White Shark on SOS (20 minutes) | | |
| | | END of DAY 1 - 4:30 P | PM ET | | | |

| 2022 Virtual Science On a Sphere Users Collaborative Network Workshop WEDNESDAY - AUGUST 31, 2022 | | | | | | | |
|--|---|--|--|--|--|--|--|
| | | | | | | | |
| 1:00 PM ET | Welcome Remarks (15 minutes) | SOS Team | | | | | |
| 1:15 PM | Keynote: Visualization for science engagement and storytelling (45 minutes) | Dr. Mark SubbaRao, Lead, NASA's Scientific Visualization Studio | | | | | |
| 2:00 PM | Panel: Visual Thinking Strategies: From Art Museums to Science Classrooms - A New Way of Seeing Science On a Sphere Visualizations (30 minutes) | Dr. Kate Semmens, Hilary Peddicord, Nick Corcoran | | | | | |
| 2:30 PM | BREAK (2:30 - 2:40 PM) | | | | | | |
| 2:40 PM | Lightning Talks (35 minutes) | Introduction to Lightning Talks (5 minutes) SOS meets Hubble A Sphere for All Learners Calls to Action: One Size Does Not Fit All Lightning Talks Q & A (15 minutes) | | | | | |
| 3:15 PM | Transition time (3:15 - 3:20 PM) | | | | | | |
| 3:20 PM | Using the Science on a Sphere to Connect Communities to Resiliency (20 minutes) | Amplifying your work with SOS (20 minutes) | Off the Planet An Introduction to Non-spherical data on Spherical Surfaces (20 minutes) | A Facelift for the SOS Data Spotlight in the Remote App (20 minutes) | | | |
| 3:40 PM | Break (3:40 - 3:50 PM) | | | | | | |
| 3:50 PM | Using NOAA Data in Planetariums to Enhance the Education Experience (40 minutes) | Let's talk about Climate change: IPCC Assessment Report edition (40 minutes) | Workshop for Creating And-But- Therefore Earth Stories Using SOS Datasets (40 minutes) | Experimental Methods of Visualization and Their Educational Uses (40 minutes) | | | |
| | END of DAY 2 - 4:30 PM ET | | | | | | |

2022 Virtual Science On a Sphere Users Collaborative Network Workshop **THURSDAY - SEPTEMBER 1, 2022** 1:00 PM ET Welcome SOS Team (10 minutes) 1:10 PM Keynote: Designing Natural User Interactions that Do Not Interfere Dr. Nikita Soni, Assistant Professor, Department of Computer Science. University of Illinois at Chicago with Learning (45 minutes) 1:55 PM Introduction to Lightning Talks (5 minutes) Extending the benefits of a NOAA Educational Grant - Margaret Mooney Data in the Classroom - Amy Dean Lightning Talks Exploring Global Environmental Health Challenges and the UN SDGs with First Year University Students on (35 minutes) SOS in a K-12 Environment - Patrick Rowley Lightning Talks Q & A (10 minutes) 2:30 PM BREAK (2:30 - 2:40 PM) 2:40 PM SOS Showcase Leveraging SOS Flexibility To Support Focused Exhibit Experiences Unique Methods in Education & (15 minutes) Storytelling for Planetariums, Spheres & Beyond Create Local Climate Resilience SOS Showcase (30 minutes) Maps Conceptualizing Climate Change: The story of sea-level rise in Hawaii (45 minutes) (15 minutes) 3:10 PM Transition Time (3:10 - 3:15) SOS Showcase 3:15 PM POLLINATION -- Foundation of the Food Supply (15 minutes) 3:25 PM Transition Time (3:25-3:30 PM) Panel: Planetariums, SOS & 3:30 PM Education Alignment Do's and Don'ts Visualizing Datasets from "Our SOS Explorer Mobile - The magic of (35 minutes) World in Data" using Python SOS in your pocket! (20 minutes) (20 minutes) (20 minutes) 3:50 PM Transition Time (3:50 - 3:55 PM) 3:55 PM Vision for the SOS Program (45 minutes) 4:40 PM **Closing Remarks** (20 minutes) 5:00 PM END OF DAY 3 - 5:00 ET